Göran Schmidts hemsida


Main menu:

Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt | International visitors På G

Långholmen en sommarmorgon


Main menu:

Smultronställen | Turförslag | Fotogalleri | Kommunikationer | Rörös flora |


Rörö

Minnena från platsen där man tillbringat sin barndoms somrar är troligen bland det sista som lämnar en människa här i jordelivet. I mitt fall handlar det om den dryga två km långa och ungefär hälften så breda holmen i den sydligaste delen av Bohuslän som fått namnet Rörö. Namnet är omtvistat, det kan härstamma från "ör" som betyder stenröse, vilket i så fall skulle syfta på det drygt kilometerlånga klapperstensfält som sträcker sig längs öns västra strand. Alternativet är att "rör" syftar på de täta vassruggar som kantar de små insjöarna Store och Lelle Ers ván, vilket jag personligen håller för mindre troligt, eftersom de förmodligen är av senare datum.

Oavsett hur det är med den saken så är Rörö en fantastisk plats belägen geografiskt på gränsen mellan Bohusläns klippiga skärgård och Hallands flacka sandstränder. Den sydliga delen av ön har Hallandskaraktär med den fina badviken Ers vik medan de kargare hällområdet som vetter åt Marstrand i norr är mer bohusländska. De västra tre fjärdedelarna av ön utgörs av naturreservat.

Där, håvandes småfisk och räkor i strandkanterna, och metandes småtorsk under fiskebåtsbryggorna i hamnen grundlades den passion för naturen och biologin som fortfarande präglar mig, även om min vardagliga sysselsättning på senare år kommit att ägnas mer åt människor än åt stensnultror (vilket jag naturligtvis inte ångrar, även om stensnultror stundtals kan vara något mer okomplicerade att handskas med... ).

Mitt intresse för botanik vaknade ganska sent, och jag odlar (!) det egentligen inte särskilt flitigt. Den viktigaste faktorn att jag håller kunskaperna någorlunda uppe är ganska säkert mina årliga botanikvandringar i Rörö hembygdsförenings regi med intresserade sommargäster och båtfolk som lärjungar. Fullblodsbotaniker som Erik Ljungstrand eller Lars Arvidsson från Botan får mig verkligen att känna mig ödmjuk i sammanhanget, men det hindrar inte att jag tycker det är oerhört roligt att få dela med mig av det lilla jag kan.

Fem flikar hittar du under vinjettbilden på den här sidan. Smultronställen är naturligtvis inte våra privata smultronställen - dem håller vi av helt egoistiska skäl för oss själva - utan i stället ett antal platser på ön som jag tycker att du bör uppleva när du ändå är på besök. Fliken Rörös flora är ett försök att guida dig rätt, som är lite intresserad av det som växer på ön. Det finns ett antal förekomster som gör Rörö väl värd ett besök bara för den sakens skull. Förhoppningsvis kan du få en skaplig ledning av mina små kartskisser intill de flesta foton (vissa arter är så spridda över ön att det vore meningslöst att specificera förekomsterna). Och skulle du likväl inte hitta plantorna, och inte har något särskilt för dig lördagen 19 juli (2014) och några timmar framöver så är du välkommen att hänga på - vi ses vid Församlingshemmet kl 15.
Mina två Turförslag är avsedda för dig som besöker Rörö för första gången och vill få ut så mycket som möjligt av vistelsen. Fliken Kommunikationer visar hur du lämpligast tar dig ut till Rörö med bil eller med kollektivtrafiken.
Och - till sist - under fliken Fotogalleri döljer sig ett antal foton från ön, fördelade på några olika kategorier. Jag kommer att fylla på och byta ut efterhand. Skulle du vilja ha någon eller några bilder i högre upplösning så skicka mig bara ett mejl via kontaktlänken högst uppe till höger så löser vi självklart det!

Välkommen till Rörö - Kanske ses vi till sommaren eller någon stormig vinterdag!




[Till överst på sidan]