Göran Schmidts hemsida



Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Köttätande skönheter vid dammen strax norr om Grevens vale



Main menu:

Smultronställen | Turförslag | Fotogalleri | Kommunikationer | Rörös flora

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | V | Å | Ä | Ö |



Fläder (Sambucus nigra)























Rörömål: hyll.


Fläderblomsdoft är verkligen en doft av sommar. Det är då man far till ICA och köper en kasse med citroner, ett antal paket strösocker och några påsar citronsyra – om det nu händelsevis ligger några kvarlämnade i hyllan av andra flädersaftälskare. Sedan hem och riva citronskal, pressa citroner och koka upp vatten i den största rostfria kastrullen. Sedan efter några dar är källaren full med konserverad sommar. Glöm inte att skölja blomklasarna i rinnande kallt vatten innan du lägger i dem i citronlagen så spolar du bort merparten av pollenet som annars grumlar saften.

Däremot är jag ingen älskare av fläderbärsaft, men det är en annan historia. Kanske är det därför det aldrig brukar bli några bär på Rörös fläderbuskar ;).

Det växer fläder på ett antal ställen på ön. Inte på långt när så mycket som på de större öarna i Öckerö kommun, men ändå tillräckligt för att man ska kunna göra sin saft utan att behöva ta färjan eller smyga runt i trädgårdar på nätterna som man (naturligtvis inte) gjorde som barn...

Grenarna innehåller en luftig märg. Under biologilaborationerna använde vi flädermärg för att lättare kunna göra tunna skivor av mikroskoppreparat.

Det är onödigt att betala dyra pengar för ett eget fläderträd. Det är bara att ta en kvist och sätta i vatten - eller, om marken är fuktig - sticka den rakt ner i jorden. Den brukar rota sig för det mesta, om man nu inte sätter den upp-och-ned. Förresten, det fungerar nog då med om den hamnar en bit ner...

Namnet fläder kommer av tyskans flieder som betyder "fladdra" och sägs anspela på att bladen är lättrörliga. I Skåne säger man "hyllebär" i stället för fläderbär. Hylle lär ha språklig släktskap med "hål", med en möjlig koppling till att fläderträdstammar ofta blir ihåliga med åren.
Oavsett hur det är med den saken – saften är himmelskt god!


Grundrecept på fläderblomssaft:

•    2 l vatten

•    2 kg socker

•    Saft + grovrivet skal av två tvättade citroner

•    50 g citronsaft

•    20 stora klasar fläderblommor med de grövre stjälkarna bortklippta

•    3 kryddmått natriumbensoat


Gör så här:

1. Koka upp vatten, socker och citronsyra (INTE bensoatet)

2. Skölj blommorna i kallt vatten för att få bort det mesta av pollenet som annars gör saften grumlig

3. Lägg i citronsaft, rivna skal och blommor. Rör om.

4. Tillsätt bensoatet utrört i lite varm saft. Blanda.

5. Spänn en ren handduk över kastrullmynningen med ett gummiband.

6. Låt stå svalt och gärna mörkt några dar. Rör eventuellt om nån gång ibland.

7. Sila och häll upp i rena, bensoatsköljda flaskor.

8. Njut hela vintern!

[Till överst på sidan]