Göran Schmidts hemsida



Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Fjällfiling

Mars 2023

Den här månadsreflektioner skriver jag en bra bit in i april. Trist när man kommer efter i sin planering, men som pensionär kan man ju få ta sig vissa friheter 😉

Mars blev som vanligt en väldigt intensiv månad med diverse föreläsande och mycket skrivande för Genesis samtidigt som jag avslutade renoveringen av min snart hundraåriga mors lägenhet. Den här gången var magasinets tema ”Dinosaurier” eller närmare bestämt den mer fantasifulla formuleringen ”I drakarnas tid”. Före 1841 existerade inte ordet dinosaurie, utan man sade rätt och slätt ”drakar” om de där djuren som man enligt gamla medeltida dokument snarast tycks ha betraktat som någon sorts sanitär olägenhet som man helst ville bli kvitt så fort som möjligt. Vilket man uppenbarligen lyckades med. Några drakar behöver man numera knappast riskera att träffa på under sin svamppromenad.

Dinosaurier är spännande på många sätt, inte bara för att de var så groteskt stora, utan också för att det faktiskt finns en hel del som pekar mot att de levat i vad man brukar kalla historisk tid. Ett sådant exempel ser du på vinjettbilden ovan. Det är mässingsgravyren på biskop Richard Bells grav från 1496 i Carlisle Cathedral i norra England, som avbildar två djur med sina långa halsar omslingrade och där den ena bär tydliga spikar på svansspetsen. Det finns onekligen likheter med en Shunosaurus, som du ser på bilden härintill. Kan det verkligen vara en tillfällighet?

Och hur skulle mjuka vävnader, blodkärl, röda blodkroppar och till och med spår av DNA kunna påträffas i benen av T. rex om den levat för 68 miljoner år sedan? Men så är bevisligen fallet (se bilden längst ner). Nej där lägger både kemisk vetenskap och sunt bondförnuft in sitt veto. Dilemmat är förstås att de berglager från ”kritatiden” där benen återfanns knappast kan vara äldre än benen i dem. Men vad händer då med den så kallade ”geologiska tidsskalan” som man fick lära sig om i skolan?

Ja, du milde tid. Var ska detta sluta? Tänk om sekulär vetenskap behöver ett rejält omtänk i fråga om jordens historia!

Och de två exempel jag just nämnde är bara ett par i mängden som alla pekar i samma riktning. Skaffa dig en prenumeration så du inte missar juninumret, vetja!

Referenser här, här och här.


Copyright © 2023 Göran Schmidt
Template design by Andreas Viklund
Tillbaka till startsidan