Göran Schmidts hemsida


Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Makaonfjäril


Main menu: Tre goda skäl | Artiklar/Debatter | Recensioner | Från skapelsens smörgåsbord | Q&A |

Recensioner

Recension 1 av 2: VÄRLDEN IDAG 30 JANUARI 2021            [LĂ€nk till nĂ€sta recension]

Idag kom den första bokrecensionen. Det var Olof Edsinger som författat den till tidningen VÀrlden Idag. Du hittar den hÀr eller via pdf-ikonen nedan (givetvis med VÀrlden Idags goda minne). Recensionen i pdf-format

För dig som inte kÀnner till Olof Edsinger sÄ Àr han generalsekreterare för Svenska Evangeliska alliansen, SEA. Man skulle kunna sÀga att han Àr spindeln i ett nÀtverk för det som brukar kallas evangelikal teologi i Sverige. Olof Àr en vÀlkommen och frimodig röst inom kristen teologi eftersom han inte Àr rÀdd för att ta upp Àven politiskt kÀnsliga frÄgor som feminism och hbtq.

Vilka Àr dÄ mina egna reflektioner efter att ha lÀst recensionen? Inte sÄ mycket faktiskt. PÄ en halvsida gÄr det naturligtvis inte att göra nÄgon mer omfattande analys. Tre citat ur recensionen vill jag i alla fall sÀga nÄgra ord om:

”[F]örfattarnas olikheter handlar [inte bara] om sĂ€ttet att vĂ€rdera bevisen, utan lika mycket deras olika sĂ€tt att nalkas frĂ„gorna som helhet.”
Det hÀr Àr en helt korrekt analys av Olof. Det som skiljer oss författare Ät Àr dels hur vÄrt förtroende för Bibeln som Guds Ord yttrar sig, och dels hur objektiv och trovÀrdig vi anser att den sekulÀra synen pÄ vÄrt ursprung Àr. Den som lÀst boken vet att jag hÀvdar att texterna i 1 Mos 1-11 formulerats med den uttalade avsikten att betona deras historiska relevans och att det först Àr nÀr vetenskapliga observationer filtrerats genom glasögon fÀrgade av naturalistisk filosofi som de kan Äberopas som evidens för evolution. I frÄga om bÄdadera gÄr vÄra meningar mer eller mindre isÀr.

Om det Àr nÄgot jag saknar Àr det vÀl den mer ingÄende diskussionen gÀllande de naturvetenskapliga frÄgorna. SÀrskilt i Schmidts och Renards texter finns ett antal sÄdana exempel, men nÀr man kommer till Gunther Àr det mer övergripande perspektiv som stÄr i fokus.
TyvĂ€rr förvĂ€xlar Sebastian hĂ€r Krister Renard med Sebastian Ibstedt. Förutom jag sjĂ€lv Ă€r det i princip bara Sebastian som diskuterar evidensen för evolutionsteorin, Ă€ven om jag i en annan flik pĂ„talat att han undviker att diskutera de verkligt centrala frĂ„gorna om teorins trovĂ€rdighet. Lars Gunther Ă„ sin sida tar evolutionen för given och ersĂ€tter sakfrĂ„gan med en lĂ„ng motivering varför bibellĂ€saren inte ska tillskriva bibeltexterna nĂ„gon historisk relevans, och kryddar sin utlĂ€ggning med sedvanlig antikreationistisk retorik. SjĂ€lv kan jag tycka att det Ă€r överdrivet artigt av Olof att kalla det â€Ă¶vergripande perspektiv”, men det Ă€r ju upp till lĂ€saren att avgöra.

Mina starkaste sympatier landar i mitten av det aktuella spektrat, men mitt rÄd Àr att lÀsa boken med ett sÄ öppet sinne som möjligt. Det förtjÀnar den.
TyvĂ€rr medgav vĂ€l inte det begrĂ€nsade utrymmet Olof att redovisa sina skĂ€l till varför han landar dĂ€r han gör, det vill sĂ€ga nĂ„gonstans i trakten mellan Kristers gammaljordskreationism och Sebastians ID-vĂ€nliga teistiska evolutionism (som Ă€r en motsĂ€gelse i sig). SjĂ€lv kan jag inte visualisera vad som döljer sig i detta grĂ€nsland. Förhoppningsvis kan han förtydliga den saken i framtida skriverier. Det vill sĂ€ga om han vĂ„gar ge sig lĂ€ngre in Ă€ven i den minerade skapelsefrĂ„gan, en frĂ„ga som Ă€r betydligt kĂ€nsligare i kristna led Ă€n de om feminism och hbtq, dĂ€rför att den till skillnad frĂ„n dem inte behandlar ting i avgrĂ€nsningen mellan kristendom och vĂ€rlden utan skĂ€r rakt igenom kristendomens centralpunkt – den om hur vi som Guds folk ska förhĂ„lla oss till Guds Ords trovĂ€rdighet. Oavsett vilket - Olofs slutklĂ€m tĂ„l att upprepas – LĂ€s boken med öppet sinne!

Recension 2 av 2: MED FOKUS PÅ TEISTISK EVOLUTIONISM 30 JANUARI 2021
av Björn Nissen

Björn Nissen Àr pensionerad lÀrare och har tidigare varit förestÄndare för den kristna kursgÄrden TrunnagÄrden i Orsa. Hans noggranna analys av de argument för teistisk evolutionism som framförs i boken av Sebastian Ibstedt och Lars Gunther nÄr du genom att klicka pÄ PDF-ikonen nedan.

Recensionen i pdf-format

Tillbaka till föregÄende recension


[Till överst på sidan]