Göran Schmidts hemsida



Main menu: Start | Rörö | Skapelsefrågan | Bibelrelaterat | Kontakt

Makaonfjäril


Main menu: Tre goda skäl | Artiklar/Debatter | Recensioner | Från skapelsens smörgåsbord | Q&A |

Mina kommentarer till Kristers slutkapitel (10)

Krister skriver att Skriften ”inte uttryckligen säger någonting om universums ålder” (s 106). Det beror förstås på vad man menar med ”uttryckligen”. Om en tonårig gosse säger att han föddes för ungefär 5+5+5 år sedan så får man väl säga att det är någorlunda uttryckligt att vi har med en femtonåring att göra. På motsvarande sätt har många bibelläsare genom tiderna (mestadels män anar jag ;), undertecknad inkluderad, roat sig med att med hjälp av sin egen Bibel addera ihop släkttavlor, kungakrönikor och ibland andra uppgifter i det Gamla testamentet och få fram åtminstone ett ungefärligt tidsavstånd från historiskt ganska säkerställda datum ner till Adam.

Ja, det förutsätter att man tror att uppgifterna är trovärdiga, visst är det så – det förutsätter tro på Skrifternas gudomliga inspiration ända in på detaljnivå. Det är ett val vi kan göra eller avstå.

Men som jag försökt förklara i mina inlägg – långa tidsrymder är inte evolutionens vän utan dess främsta fiende. Ju längre tid som går i en kemisk ursoppa desto närmare utspädning och kemisk jämvikt och fjärran från liv kommer man. Ju längre tid mutationer får tillfälle att bryta ner organismernas arvsmassor och det naturliga urvalet kan reducera mängden tillgängliga genvarianter, desto säkrare blir det att organismerna dukar under i den genetiska entropidöden. Det är solid evidens bakom det uttalandet, men tyvärr tycks det inte spela så stor roll för evolutionister som hellre accepterar vilken långsökt hypotes som helst så länge den är strängt materialistisk/naturalistisk.

Krister är inte främmande för att de nyare evolutionära hjälphypoteserna (som Sebastian illustrerat på s. 130) kan göra även makroevolutionen möjlig. Jag skulle uppmuntra honom att sätta sig in lite mer i hur dessa fungerar. Även om Krister är mer fysiker än biolog så lär han snart inse att de flesta av dem kännetecknas av att de förutsätter existensen av just exakt det som de hade behövt förklara (de handlar t ex om hur det finns system i cellerna som klipper och klistrar i våra genom, men förutsätter ett redan existerande genom med all dess tillhörande rekvisita). Såvida det inte handlar om självorganisation som är ren och skär naturmagi. Jag är ganska övertygad om att det skulle ta Krister ur den ambivalens som jag anar i hans avslutande text.

Det här kanske låter som att Krister och jag har väldigt delade meningar i fråga om bibelsyn och vetenskapssyn, men så är det inte. Jag och Krister är överens i fråga om det mesta, utom just frågan om jordens ålder. Jag gav Lars ett tips om en video angående universums ålder, och skulle vilja rekommendera den till Krister också. Det är Why the speed o flight can’t be measured från Veritasium Science and Engineering Videos. Om han nappar på den så är vi nog nästintill 100% överens.



Copyright © 2021 Göran Schmidt

Template design by Andreas Viklund